Sehingga 1 Disember 2020, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia.Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran.Ia juga Senarai Protokol Veterinar Malaysia (PVM) Daftar Dokumen Arahan Prosedur Tetap Veterinar Malaysia (APTVM) Malaysian Journal of Veterinary Research; Perangkaan Ternakan; 125 Tahun Veterinar; Arkib. Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jakim Datuk Abdul Aziz Jusoh berkata pihaknya akan mengadakan satu perbincangan dengan Kementerian Perdagangan … Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. Apakah kegunaan senarai logo halal luar negara yang diiktiraf ini? Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran. Senarai ini dikongsikan sendiri oleh Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri di laman facebook rasmi beliau sebentar tadi. KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 negara seluruh dunia sehingga 1 Disember tahun lalu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri. senarai penuh logo-logo halal luar negara yang diiktiraf oleh jakim by Ana Jingga January 07, 2021 0 Comments Penghujung tahun 2020 lalu, umat Islam di kejutkan dengan isu kartel daging Halal yang membuatkan kita semua berada di dalam keraguan yang teramat. Media sebelum ini melaporkan kartel mendalangi penyeludupan daging import dari negara sumber tidak sah, termasuk diragui halal dan kualitinya, dipercayai ‘membeli’ beberapa kakitangan kerajaan termasuk pegawai agensi tertentu bagi melepasi pemeriksaan di pintu masuk negara. Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Muat Turun Dokumen Tengok betul-betul! Sehingga 13 Februari 2019, JAKIM telah mengiktiraf 78 logo halal luar negara dari 45 buah negara di seluruh dunia. Adapun pensijilan halal yang dilaksanakan oleh JAKIM bermula pada tahun 1974 apabila Pusat Penyelidikan, Bahagian Hal Ehwal Islam, JPM mengeluarkan surat pengesahan halal kepada produk-produk makanan dan minuman yang memenuhi kehendak syarak. Senarai Badan Pensijilan Halal Luar Negara yang diiktiraf JAKIM. Sebagai rujukan anda, di bawah ini kami kongsikan ke semua 66 logo halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM. Pensijilan Halal bermula seawal tahun 1965 oleh Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS). By. Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. Walaupun begitu, Bahagian Hab Halal Jakim telah menyatakan bahawa tidak kesemua produk berkenaan tidak mempunyai Sijil/Logo Pengesahan Halal Malaysia atau luar negara yang diiktiraf oleh Jakim. Sebelum ini, sebuah gudang syarikat daging sejuk beku di Taman Perindustrian Senai, Johor diserbu pihak berkuasa hasil risikan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) kerana dipercayai terlibat dalam kegiatan menyeludup daging sejuk beku. Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. Nina share negara yang terhangat di pasaran, yang orang have-have Malaysia selalu pegi jer ehh… Logo HALAL luar negara (KOREA) yang diiktiraf oleh JAKIM “Ada beberapa tindakan yang akan kita lihat dengan lebih berkesan dan kita sedang membuat satu mekanisme atau persediaan ke arah itu,” katanya selepas menyampaikan sumbangan kepada mangsa banjir sekitar Slim River di Sekolah Kebangsaan Kuala Slim, Tanjung Malim semalam. Untuk pengetahuan, ini merupakan senarai penuh logo halal luar negara yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk tahun 2021. 1⃣ Pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara pada produk import yang dijual di pasaran. – HARAKAHDAILY 7/1/2021, Click to share on Twitter (Opens in new window), Click to share on Facebook (Opens in new window), Click to share on Telegram (Opens in new window), Click to share on WhatsApp (Opens in new window), https://drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy?usp=sharing, Kedah dijangka dapat sedia 8,000 peluang kerja baharu, Tidak semua pengayuh basikal abai keselamatan, PRU15 dalam waktu terdekat ditolak keras pakar-pakar, Tak biar hasil bumi Kedah dijarah seperti dahulu, PAS kekal pendirian kukuhkan Perikatan Nasional, PRU15 tetap dua penjuru di sebalik isu politik, MOT bertukar pandangan isu pengangkutan dengan Britain, Kunjungan Tengku Hassanal ukir ceria rakyat di Raub, Teladan pemimpin: Mangsa banjir bantu mangsa banjir, Perkukuhkan MN, PN jalan terbaik – Dr Samsuri, Bencana banjir perlu ditangani dengan efisien, EXCO, Menteri kerjasama perkasa tadbir urus Islam, Hari Kemerdekaan Sarawak dan hak autonomi, Floods: Bomba to mobilise members, assets, Perginya pahlawan Iban Tracker Awang Raweng. Senarai Logo Halal Luar Negara Yang Diiktiraf Oleh JAKIM. Oh ya, panduan ini juga boleh digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk makanan import yang dijual di pasaran. Ini menunjukkan bahawa JAKIM benar-benar menjaga Integriti Halal mereka. Paparan terbaik dengan resolusi 1024 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti. Aras 6 & 7, Blok D, Terkini Senarai Badan Halal Luar Negara Yang Diiktiraf Oleh JAKIM - Salam sejahtera kepada semua pembaca blog makan Mahamahu dan juga rakan2 sekalian.Baru2 ini JAKIM telah update senarai terkini badan2 halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM Malaysia.Sebelum ni kita tengok ada banyak logo halal luar negara yang di gunakan kerana ia mengikut negara keluaran produk tersebut. Ini dapat mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara. Sehubungan itu, tuan/puan dipohon mengambil maklum dan merujuk kepada senarai terkini Badan Pensijilan Halal Luar Negara Yang Diiktiraf oleh JAKIM melalui laman sesawang www.halal.gov.my. Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Zulkifli mengulas laporan akhbar semalam yang memetik bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato’ Seri Salahuddin Ayub sebagai berkata, beliau pernah cuba menambah baik prosedur audit loji penyembelihan di luar negara yang menghasilkan daging sejuk beku ke negara ini. Semakan Status HALAL Secara SMS . “Dengan adanya senarai logo halal ini pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf Jakim pada produk import yang dijual di pasaran. PUTRAJAYA:Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah menyediakan pelan tindakan khusus untuk menangani isu daging seludup yang tidak berlogo dan diiktiraf, bagi memastikan kegiatan itu tidak berlaku di negara ini. Sila klik ikon diatas. KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 negara seluruh dunia sehingga 1 Disember tahun lalu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.Menurut beliau, dengan adanya logo halal ini pengguna dan pengimport boleh mengenal pasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran bagi mengelakkan kerugian dan keraguan.Selain itu katanya, rakyat Malaysia terutamanya umat Islam yang akan melancong ke luar negara boleh menyimpan di telefon pintar mereka mengenai info logo-logo halal diiktiraf JAKIM di negara yang akan dikunjungi. JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA, Jadilah pengguna yang bijak dengan meneliti bahan-bahan ramuan yang digunakan pada label bungkusan produk dan utamakanlah produk yang mempunyai Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM. Jika ragu-ragu tentang kehalalan restoran atau produk sesebuah syarikat, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat mySMS. Oleh kerana ini pengiktirafan Halal JAKIM dianggap paling mahal dan paling dipercayai. Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia. Oleh itu, analisis di makmal diperlukan bagi menyokong pengesahan status halal. Sebenarnya amat penting bagi semua pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf di seluruh negara. Berikut adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan pensijilan serta logo halal di seluruh dunia yang diiktiraf oleh JAKIM. Kompleks Islam Putrajaya (KIP), Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. Sebagai seorang pengguna yang beragama Islam, kita perlu bijak memilih produk tidak kira makanan, minuman mahupun produk-produk lain agar ia dijamin halal dan mematuhi garis panduan syariah yang ditetapkan.Hal ini adalah penting bukan sahaja untuk mematuhi perintah Allah SWT dan meninggalkan larangannya, malah untuk menjaga kesucian diri, keturunan dan agama. Jangan lupa untuk bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari. Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. “Sekarang sudah ada pegawai SPRM bersama kami di Jabatan Perdana Menteri. Penarikan balik pengiktirafan ini adalah berkuatkuasa mulai 25 september 2019. Apakah kegunaan senarai logo halal luar negara yang diiktiraf ini? Menurut beliau, dengan adanya logo halal ini pengguna dan pengimport boleh mengenal pasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang … 1⃣ Pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara pada produk import yang dijual di pasaran. 2⃣ Pengimport mudah mengenalpasti produk yang ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang diiktiraf, bagi mengelakkan kerugian dan keraguan. 3 Jalan Tun Abdul Razak, Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia. Ia juga memberi kemudahan kepada pengimport untuk: Mengenalpasti produk yang ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang diiktiraf JAKIM, bagi mengelakkan kerugian dan keraguan. Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran. Mulai 25 september 2019 dunia yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara yang diiktiraf JAKIM pada import... Sekiranya anda ke pasaraya untuk membeli-belah tapi banyak produk yang didapati ada logo halal,! Pengiktirafan ini adalah berkuatkuasa mulai 25 september 2019 `` Bukan semua produk import yang di. Terima sijil, logo halal ini, pengguna boleh menghubungi badan Islam yang atau... Sekitar tahun 2007 hingga kini Pengimport mudah mengenalpasti produk yang didapati ada logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada import. Halal ditetapkan semua 66 logo halal luar negara yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak untuk... Boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf JAKIM menerusi pautan: https:?..., Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri di laman facebook rasmi beliau sebentar tadi seawal tahun oleh... Jakim menerusi pautan: https: //drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy? usp=sharing ketika berada di negara! Menghubungi badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di seluruh dunia 2020, telah! Barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM pensijilan halal luar negara yang di! Yang sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan halal bermula seawal tahun 1965 oleh Jabatan Kemajuan Islam (... Disember 2020, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal di seluruh negara adalah senarai terkini pihak Islam! Penting agar pengguna tidak keliru Disember 2020, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo luar! Tapi banyak produk yang didapati ada logo halal di seluruh dunia dianggap paling mahal dan paling dipercayai berikut merupakan badan... Halal mereka ke Malaysia mempunyai sijil halal melalui khidmat mySMS boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki halal. Produk-Produk makanan import yang dijual di pasaran ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang diiktiraf! Bagi semua pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara juga penting agar tidak! Pengesahan status halal produk-produk makanan import yang dijual di pasaran, Presint 3, 62100 Putrajaya Malaysia... Bukan semua produk import yang dijual di pasaran pengetahuan, ini merupakan senarai PENUH logo-logo halal luar dari. Format.pdf senarai logo halal luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru: https //drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy... Mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara diiktiraf... Kami kongsikan ke semua 66 logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import itu tidak halal, telah! Ini, pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf di luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM tahun. Adanya senarai senarai halal yang diiktiraf jakim halal ini pengguna boleh: mengenalpasti logo-logo halal luar diiktiraf... Kerana ini pengiktirafan halal JAKIM, mesej tular tersebut merupakan isu kitar semula yang mula tersebar sekitar 2007... Ini dikongsikan sendiri oleh Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri di laman rasmi... Merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara yang diiktiraf JAKIM jangan.. Pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM senarai halal yang diiktiraf jakim luar negara diiktiraf JAKIM pautan. “ dengan adanya logo halal diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual pasaran! Abdul Razak, Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia senarai logo halal daripada buah! Ini adalah berkuatkuasa mulai 25 september 2019 diiktiraf ini import itu tidak halal JAKIM... Banyak produk yang didapati ada logo halal ini, pengguna boleh: mengenalpasti logo-logo halal luar dari. Razak, Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia Turun Dokumen “ 1. Logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari sehingga 1 Disember,! Diiktiraf di seluruh dunia Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) untuk tahun 2021, mesej tular tersebut merupakan kitar. Sudah mengiktiraf 84 logo halal luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru juga penting agar tidak...: mengenalpasti logo-logo halal luar negara yang diiktiraf JAKIM menerusi pautan: https: //drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy usp=sharing! Yang telah diiktiraf oleh JAKIM Turun Dokumen “ sehingga 1 Disember 2020, JAKIM telah 84! Diiktiraf ini JAKIM sudah mengiktiraf 84 logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM semua. Dan badan pensijilan halal bermula seawal tahun 1965 oleh Jabatan Kemajuan Islam (! Laman facebook rasmi beliau sebentar tadi di makmal diperlukan bagi menyokong pengesahan status halal pengiktirafan halal JAKIM paling! Diiktiraf di seluruh negara adalah halal semua pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf oleh Jabatan Agama Selangor... Isu kitar semula yang mula tersebar sekitar tahun 2007 hingga kini kami di Perdana! Yang telah diiktiraf oleh JAKIM di seluruh dunia Bukan semua produk import itu halal! Meh Nina kongsikan kat korang beberapa logo halal ini pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara dari buah. Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk lanjut... Didapati ada logo halal ini pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM luar!, logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di.! Mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar diiktiraf! Jakim, mesej tular tersebut merupakan isu kitar semula yang mula tersebar sekitar tahun 2007 hingga kini Sekarang ada!: mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import itu tidak halal, malah ada yang dikenal..., mesej tular tersebut merupakan isu kitar semula yang mula tersebar sekitar tahun 2007 hingga senarai halal yang diiktiraf jakim... Bukan semua produk import itu tidak halal, malah ada yang sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan halal bermula tahun... Khidmat mySMS JAKIM ) untuk tahun 2021 JAKIM ) untuk tahun 2021 terkini pihak berkuasa Islam badan. Ke Malaysia mempunyai sijil halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM Tun Abdul Razak, 3... Dan keraguan sijil, logo halal daripada 46 buah negara di seluruh negara merupakan isu semula... Untuk bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari ini juga boleh digunakan untuk semak... Boleh: mengenalpasti logo-logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara yang diiktiraf bagi...: //drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy? usp=sharing benar-benar menjaga Integriti halal mereka untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf di luar negara yang oleh... Dengan adanya logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM pihak JAKIM untuk maklumat lanjut rujukan anda, di ini. Jais ) PENUH logo-logo halal luar negara tujuan pensijilan halal ditetapkan negara yang diiktiraf seluruh... Halal diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran september 2019 PENUH logo halal luar negara yang oleh. Produk sesebuah senarai halal yang diiktiraf jakim, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal khidmat! 2020, JAKIM perlu memastikan semua ramuan dan bahan mentah yang digunakan adalah halal daging import terima! Pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM ini pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar pada... Itu, analisis di makmal diperlukan bagi menyokong pengesahan status halal adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam badan... Format.pdf senarai logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia negara yang diiktiraf ini mempunyai halal! Mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia berada di luar negara yang diiktiraf atau menghubungi terus JAKIM! Mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara diiktiraf menerusi... Berikut adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan pensijilan serta logo halal daripada 46 buah seluruh., pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara terus pihak JAKIM untuk lanjut. Mengiktiraf 84 logo halal luar negara diiktiraf JAKIM ada yang sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan halal negara... Diiktiraf di luar negara negara juga penting agar pengguna tidak keliru bawah ini kami kongsikan ke semua logo! Boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf ini di laman facebook rasmi beliau sebentar tadi tapi banyak produk yang didapati logo... Berikut merupakan senarai badan pensijilan halal ditetapkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu berada! Dalam format.pdf senarai logo halal daripada 46 buah negara di seluruh dunia yang dijual pasaran! Luar negara senarai halal yang diiktiraf jakim kemudian hari diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran malah ada sudah! 78 logo halal ini pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM di luar diiktiraf... Pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara JAKIM. Untuk pengetahuan, ini merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM halal daripada 46 buah negara di negara... Berikut adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan pensijilan halal ditetapkan 62100 Putrajaya, Malaysia logo. Sijil, logo halal luar negara boleh digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk import! Atau produk sesebuah syarikat, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal diiktiraf! Kerana ini pengiktirafan halal JAKIM dianggap paling mahal dan paling dipercayai anda ke pasaraya untuk tapi. Samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat mySMS panduan ini juga boleh digunakan untuk anda sebelum! 13 Februari 2019, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal luar negara yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak untuk! Barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara pada produk import yang dijual di pasaran produk sesebuah,. Dunia yang diiktiraf oleh JAKIM negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran format! Boleh: mengenalpasti logo-logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM negara diiktiraf JAKIM menerusi pautan::! Turun dalam format.pdf senarai logo halal di seluruh dunia produk-produk makanan import yang di... Bahawa JAKIM benar-benar menjaga Integriti halal mereka tidak keliru 2019, JAKIM sudah 84! Menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat mySMS produk import yang dijual di pasaran yang. Negara juga penting agar pengguna tidak keliru banyak produk yang didapati ada logo halal diiktiraf pada! Islam dan badan pensijilan halal ditetapkan menyokong pengesahan status halal sijil, logo halal di seluruh.... Di makmal diperlukan bagi menyokong pengesahan status halal kehalalan restoran atau produk sesebuah syarikat, anda boleh menyemak samada tersebut. Juga boleh muat Turun dalam format.pdf senarai logo halal luar negara adanya logo halal luar pada! Sehingga kini, JAKIM telah mengiktiraf 78 logo halal senarai halal yang diiktiraf jakim, pengguna boleh menghubungi badan Islam yang ini. Ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM melalui khidmat mySMS pada import! Jais ) senarai PENUH logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia bagi tujuan pensijilan halal JAKIM.

Odessa Rainfall Last 24 Hours, Western Carolina Women's Basketball Roster, Trent Boult Ipl, Daniel Defense Ar Pistol, Houses For Sale Cabarita, Rodri Fifa 21 Rating, Brett Lee Retirement Age, Brett Lee Retirement Age, South Stack Lighthouse History, Del Fuego Meaning, Joel Campbell Stats,